22.7.2020. 21:53
0
Izglasano: Hrvatska će imati manje ministarstava
Hrvatski Sabor izglasao je večeras zakon koji će omogućiti da Hrvatska ima manju vladu pa će tako umjesto dosadašnjih 20, imati 16 ministarstava.

Za novi zakon o uređenju i djelovanju tijela državne uprave glasalo je 85 poslanika, 30 je bilo protiv, a šest uzdržano.

Iz vladajuće koalicije kažu da će tim zakonom vlada biti funkcionalnija i operativnija i da će omogućiti sprovođenja programa koji će mandatar Andrej Plenković predstaviti u četvrtak.

Saborska opozicija međutim smatra da je to preuređenje samo kozmetičke prirode i da nužno neće dovesti do ušteda, kao i da se spajaju nespojivi resori.

Po novom zakonu biće 16 ministarstva, što je četiri manje nego dosad, a ostaje isti broj centralnih državnih kancelarija, jer se bivša za sport integriše u Ministarstvo turizma, a osniva se nova za demografiju i mlade.

Bez izmjene rad nastavljaju ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, nauke, regionalnog razvoja i fondova EU, poljoprivrede, mora, hrvatskih branitelja i zdravstva, prenosi B92.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja dobija novi djelokrug i obuhvataće privredu, energetiku, klimatske promjene i zaštitu životne sredine.

Ministarstvo kulture dobija i medije, a Ministarstvo turizma uz dosadašnje poslove preuzima i one Centralne kancelarije za sport.

Ministarstvo rada preuzima poslove iz djelovanja dosadašnjeg Ministarstva rada i penzionog sistema, kao i one u oblasti porodice i socijalne politike iz djelovanja Ministarstva za demografiju i mlade i socijalnu politiku.

Uspostavlja se i novo tijelo, Centralna državna kancelarija za demografiju i mlade koja će horizontalno pratiti politike vlade u tom segmentu.

Ministarstvo prostornog uređenja preuzima i poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva državne imovine koje prestaje da postoji.

Spajaju se ministarstva pravosuđa i uprave, što je dijelom posljedica reformskih aktivnosti Vlade i decentralizacije poslova državne uprave.

(Lejla Trle) 

Hrvatska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.