7.9.2020. 22:10
0
Detalji razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Beograd i Priština usaglasili su stavove o pitanju nestalih i raseljenih lica kao i o ekonomskim odnosima, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Otvorena su i dva nova, Zajednica srpskih opština i imovina i međusobna potraživanja.

Vučić kaže da najteže teme tek dolaze na dnevni red i ističe da je za Srbiju posebno važan dogovor o ekonomskim odnosima.

“Suština i, ako smijem da kažem, ono što je za nas najvažnije, slobodan protok ljudi, robe i kapitala i usluga; da više ne može da se pravi šteta bilo kojoj strani ekonomski, da bilo koja strana uvodi nekakve takse, tarife, kao što smo to imali slučaj ranije”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, važno je da imaju zajedničko tržište rada, zajedničko tržište robe, da razmišljaju o budućnosti i to je nešto što će donijeti napredak cijelom regionu.

“O tome se nije bilo lako dogovoriti jer nekom drugom možda nije bilo tako stalo do toga, nama jeste i mi se time ponosimo i to je za nas užasno važno”, rekao je Vučić.

Dogovoreni su mehanizmi rješavanja problema interno raseljenih lica i obaveza uvida u sve arhive kako bi se riješila sudbina oko hiljadu nestalih Albanaca i petsto nestalih Srba, rekao je Vučić ocjenjujući da je to dug prema porodicama na obje strane, koje su vjerovanto izgubile svoje najmilije.

“Kada oni traže pravdu za nekog od svojih, onda uvek zaborave na 14 žetelaca u Starom Gackom ili zaborave na djecu ubijenu u Goraždevcu, kao što i mi neretko volimo da zaboravimo da ima takvih slučajeva i na našoj strani. Vjerujem da je to važno i da moramo da pokušavamo da gradimo povjerenje za budućnost, a ne da jedni druge doživljavamo isključivo kao neprijatelje”, rekao je Vučić.

Kosovski premijer Avdulah Hoti potvrdio je da je postignut napredak u oblastima u kojima se do sada razgovaralo.

“Sve o čemu mi raspravljamo, pregovaramo i usaglasimo se jeste dio konačnog sporazuma o nomalizaciji odnosa i međusobnom priznanju i uvek će važiti načelo da se nećemo složiti oko bilo čega dok se ne složimo oko svih pitanja u okviru ovog sporazuma”, rekao je Hoti.

Važno je što su oba lidera dolazeći sa sastanka u Vašingtonu potvrdila da pridaju najveću važnost evrointegracijama i nastavku dijaloga, rekao je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

“Srećan sam što mogu da vas obavijestim da smo postigli potpuni napredak u oblastima o kojima smo razgovarali. Imali smo prvu razmjenu mišljenja o pitanju imovine, finansijskih potraživanja i manjinskih zajednica, što će biti teme sljedećeg sastanka”, rekao je Lajčak.

Vučić je najavio da će se učesnici dijaloga, nakon što se formira Vlada i Skupština počne rad u punom kapacitetu, obratiti narodnim poslanicima i izvijestiti ih o rezultatima razgovora sa Prištinom u prethodnim mjesecima.

(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.