8.9.2020. 9:16
0
Čuvena virologinja: Koronavirusa se nećemo lako riješiti, postoje samo dvije opcije
Čuvena srbijanska virologinja dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je izoliravši virus velikih boginja napravio veliki pothvat na svjetskoj razini, u razgovoru za beogradsku Politiku naglašava da je COVID-19 pokazao kako neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija uopće ne važe za ovaj virus.

"Nećemo ga se tako lako riješiti. Postoje samo dvije opcije: ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslijediti cijepljenje, kako bismo ga sveli na najmanju moguću mjeru - smatra dr. Gligić.

Na pitanje kada se očekuje pojava drugog vala Gligić odgovara:

"Neće ga biti. Bit će samo "pikova". Ovakvi virusi se epidemijski javljaju na svakih četiri do sedam godina. Najprije se mora ugasiti epidemija Covida 19 u cirkulaciji, tek se onda može pojaviti drugi val poslije nekoliko godina. Korona neće vječno ostati u ovoj formi kao što je sada slučaj, otići će. A onda će se opet pojaviti. Hoće li tada imati epidemijski ili pandemijski karakter to ne znamo".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.