12.11.2020. 9:33
0
Vodeći infektolog u Hrvatskoj tvrdi: Ne može se stvoriti kolektivni imunitet
Protiv sezonskog gripa, a izgleda ni protiv korone, ne možete stvoriti kolektivni imunitet, izjavila je prof. dr Alemka Markotić, direktoricaa Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

"O kolektivnom imunitetu govorimo kada neki uzročnik na jednom području uspije da inficira 80 do 90 odsto populacije. To područje je tada zaštićeno. Ali ima cijeli niz bolesti koje se ne ponašaju tako. Protiv gripa, a izgleda ni protiv korone, ne možete stvoriti kolektivni imunitet. Kod ljudi koji su infekciju koronom prošli proljetos, ne detektuju se antitijela, ali mislim da su zaštićeniji od ostalih", rekla je sinoć Markotić za HRT.

Ona kaže da je svaka vijest o mogućoj vakcini ohrabrujuća, ali da i sa tim se mora biti oprezan i vidjeti koliko dugo će ta vakcina štiti ljude.

"Ohrabrujuće je to da su nuspojave minimalne, ali je veliko pitanje hoće li se, kao i kod gripa, morati ponovo vakcinisati, odnosno svake ili svih par godina ponovo vakcinicati. To je sljedeća faza koja se mora ispitivati. Sada je važno da se proizvede dovoljno vakcina za sve rizične i profesionalno izložene grupe. To će sigurno uticati na širenje virusa, a kod vakcinisanih će se mjesecima morati pratiti koliko dugo će zaštita trajati", zaključila je Markotić.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.