1.1.2021. 11:11
0
Tlo se tokom zemljotresa u Petrinji spustilo za više od 10 centimetara
Inžinjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj firmi CGI zadužen za područje posmatranja planeta Alen Berta objavio je na Facebooku satelitske snimke koji otkrivaju da se tlo u Petrinji zbog razornog zemljotersa spustilo više od 10 centimetara. On je objavio i analizu snimaka.

Piše: Haris Ahbabović

- Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i 30.12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km. Međutim, u pojasu opasanog linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom - napisao je Berta.

Dodao je i da je ovoliko pomicanje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine.

- Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara - naveo je Berta.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.