8.1.2021. 10:27
0
U Srbiji 7000 osoba primilo anti - korona vakcinu, ministar otkriva koliko će biti zaštičeni
Do sada je vakcinu protiv virusa korona primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

On je novinarima u Beogradu rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 posto vakcina na lokacijama gdje će biti aplikovane, javlja Tanjug prenose Nezavisne novine.

Lončar je rekao da ima zemalja koje su nabavile vakcinu, ali da se nisu dobro organizovale što se tiče vakcinacije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, naveo je da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod ljekara tokom praznika.

"Realnu situaciju imaćemo poslije praznika", rekao je ministar i dodao da je cilj da što prije iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada - Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.

Ministar kaže da je najvažnije da se što više građana vakciniše, da privreda krene normalno da radi.

"Po svim procjenama, imunitet od dvije doze vakcina traje oko šest mjeseci, što znači da već sada mora da se priprema za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvjetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, ugroženih kategorija stanovništva", naveo je Lončar.

Napomenuo je i da će to biti ozbiljan posao za zdravstveni sistem.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.