16.2.2021. 8:50
3
Vućić odlikovao Kusturicu ordenom: Srbi su jedan od rijetkih naroda koji nikada nije pokoren, naša najveća vrijednost
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Sretenjskim ordenom I stepena reditelja Emira Kusturicu, na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Srbije u Palati Srbija.

"Srbi su jedan od rijetkih naroda u svijetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrijednosti koje imamo", poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih, prenosi B92.

Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo.

"To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić - revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od rijetkih narod u svetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrijednosti koje imamo", poručio je Kusturica.

Ako održimo Kosovo i Republiku Srpsku, srpski narod nastaviti da živi i da će ovo što sada živimo postati jedna duga i teška epizoda u budućoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena "na teritoriji cjelovite Srbije".

Šaljivo je prokometarisao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvijek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on orden dobio dok je sjedio zatvoren u planini sa medvjedima, vukovima i po nekim turistom.

"Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji", kaže Kusturica.

Reditelj je govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji smo naslijedili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim "svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan".

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i parolama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu porodice i "da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci".

Ističe da na planetarnom nivou postoji ideja da se porodica i patrijahalne vrednosti ukinu, kao i da je jedan engleski profesor dobio otkaz jer je na svom Youtube kanalu promovisao te vrijednosti.

Kustirica naglašava da kod nas duh vere i porodice još uvijek postoji i dodaje da, dok u ovom kovid stanju kod nas preovlađuje tema ko će biti novi patrijarh, u Holandiji kupuju crkve i pretvaraju ih u kafiće i vikendice.


(Admir Oručević)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.