24.2.2021. 12:00
0
Zafranović fasciniran kako je režiser “Dare iz Jasenovca” pokrao dijelove filma koji je on trebao režirati
Da li i koliko film “Dara iz Jasenovca” ima sličnosti sa scenarijom Arsena Diklića “Deca sa Kozare” na to pitanje će odgovoriti pravnici u Srbiji, Americi i svim zemljama, gdje taj film bude prikazan, rekao je reditelj Lordan Zafranović.
Zafranović je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S rekao da mu je fascinantno da postoji tolika podudarnost između scenarija Arsena Diklića po kojem on već godinama sprema film i ostvarenja Predraga Antonijevića.

- Fascinantno je kakvom je brzinom to napravljeno i dovelo nas sve pred gotov čin. Iznenađeni smo i zaprepašćeni da je neko uzeo gotovo iste likove, istu temu, ista mjesta i teritorije gdje se dešava, isto vrijeme kada se film dešava. Fascinirani smo bili da je to sve moguće u tako kratko vrijeme - naveo je Zafranović.

On je naveo da bez obzira na sve ne odustaje od snimanja i da mu je želja da "filmom udari na zlo, ali i da pronađe ljudskost u kojoj čovjek jedan drugom daje ruku za budućnost".

Ukoliko se na sudu dokaže da je Antonijevićev film preuzeo dijelove iz Diklićevog scenarija, Zafranović očekuje da Diklićeva porodica i on kao saradnik na scenariju dobiju odšetu, prenosi Avaz.

- Mi ne odustajemo, radimo svoj posao. Moguće je da se snimi više filmova o istoj temi, ali je fascinanatan način na koji je to napravljeno u posljednje dvije godine. Meni niko ne može uzeti ništa, jer mi želimo da napravimo film koji će biti prepoznat u cijelom svijetu i koji će da ispoštuje talenat velikog Arsena Diklića - istakao je Zafranović.

Govoreći o svojim dugogodišnjim nastojanima da snimi ovaj film, Zafranović je rekao da je uvijek bilo problema sa finansiranjem tog projekta. Pripremao ga je još prije posljednjeg rata, ali su onda dešavanja u bivšoj Jugoslaviji sve zaustavila.

Poslije je, kako navodi, priču aktuelizirao sa novim talasom izbjeglica i načinom na koji rat generalno utiče na djecu.

- Zaustavljen sam tada brutalno na tim natječajima za finansiranje, u kojima je učestvovao i autor “Dare”, koji je odbio moje scenarije. To je jedan interesantan lik koji je došao iz Amerike, kao spasilac. Znate kada su pape, carevi i bogati ljudi htjeli da rade velike umjetničke stvari, uzimali su telentovane ljude. Srpski film je veliki i ima velike talente i nije mi jasno zašto neko od njih nije angažovan, neki veliki talenat iz Srbije, da uradi taj film - istakao je Zafranović.

On je naveo da mu je drago što će u njegovom filmu, sa dijelom sredstava kao kooproducent, učestvovati i Srbija i dodao da trenutno traži kooproducenta u Hrvatskoj.

- Tražimo kooproducente jer mislim da Hrvatskoj potreban ovakav film i da je to način da Hrvatska sa sebe skine tu sjenu ustaštva. To mora da bude cijela istina i jedna vrsta molbe za oprost za ta ustaška nedjela. Pravo pitanje kako će reagirati Hrvatska i da ne bi trebalo da propusti ovaj voz - zaključio je Zafanović.


(S.R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.