3.4.2021. 11:59
1
Dr. Boljević uporedio Spunjik V i AstraZenecu i tvrdi: Zeneca je rađena na virusu kod majmuna, građani trebaju to da znaju
Šef katedre za patologiju na Sečanovskom univerzitetu u Moskvi i član pregovaračkog tima za nabavku ruske vakcine Sergej Boljević kazao je kako očekuje da ruski Sputnik V, čije će veće količine uskoro stići u Crnu Goru, dobije dozvolu i za upotrebu u Evropskoj uniji.

On tvrdi da je dokazano da vakcina AstraZenece obrazuje zgrušavanje krvi, a tvrdi i da najteže posljedice teških alergijskih reakcija izazivaju Pfizerova i Modernina vakcina, prenosi Radiotelevizija Crne Gore, javlja Fena.

Boljević je kazao da će Crna Gora uskoro dobiti preostalih 40.000 doza ruskog Sputnika V, koje su ugovorene.

U Crnu Goru je dosad stiglo 24.000 doza AstraZenece od ukupno 84.000 kupljenih preko COVAX programa, 30.000 doza kineske vakcine Sinopharm i 14.000 doza ruskog Sputnika V. Ministarstvo zdravlja je ranije najavilo da je ugovoreno oko 50.000 doza vakcine Pfizer, ali one još nisu stigle u državu.

- Osobe koje se vakcinišu Sputnikom mogu imati blage neželjene simptome u vidu bola u ruci, zglobovima i mišićima, javlja se i temperatura do 38 stepeni. Ti simptomi mogu da traju od nekoliko sati do maksimum jedan dan. U odnosu na sve vakcine, nuspojave kod Sputnika su najblaže. Kada je riječ o vakcini AstraZenece, dokazano je da je ona efikasna do 70 posto kod građana do 55 godina života. Da izaziva obrazovanje trombova, odnosno zgrušavanje krvi to je također dokazano. Ne znam šta je razlog, ali građani treba da znaju da je AstraZeneca rađena na virusu kod majmuna, a Sputnik na virusu kod čovjeka. Zbog teških pak alergijskih reakcija od vakcina Pfizer i Moderne, događalo se da ljudi umiru od nuspojava, ustvrdio je uz ostalo Boljević.

Podsjećamo, direktorica EMA-e, Emer Cooke je u martu, izjavila da ne postoje dokazi da AstraZenecina vakcina uzrokuje stvaranje ugrušaka. Nekoliko dana ranije su i iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručili državama da ne postoji razlog da obustave vakcinaciju ovom vakcinom, te da je vakcina sigurna.


(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.