9.4.2021. 13:22
0
U Sloveniji pogoršano stanje epidemije, ipak se sprema otvaranje školstva
U Sloveniji se epidemiološki podaci pogoršavaju - sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza porastao je na 938, na dnevnoj razini 24,6 posto testova bilo je pozitivno na koronavirus, a sve je više novih zaraznijih varijanti među testiranima, pokazuje se u petak nakon objave podataka o stanju epidemije.

Po podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 5198 PCR-testova potvrđeno 1279 zaraza koronavirusom, pozitivna je bila četvrtina nalaza, a još troje ljudi umrlo je od posljedica covida-19 pa je ukupno umrlih 4.100.

Trenutno je 13.911 aktivno zaraženih, a povećava se i pritisak na bolnički sistem, pa je trenutno hospitalizirano 618 covid pacijenata, 139 od njih s težim tijekom bolesti leži na intenzivnim odjelima, javlja Hina. 

Među njima je za razliku od prva dva vala epidemije sve više mlađih dobnih kategorija. Riječ je o populaciji u srednjim godinama života, koja nema hroničnih bolesti, ne boji se Covida-19 i potcjenjuje opasnost, a to svakako nije dobro, upozorio je u izjavi za medije Matjaž Jereb, šef odjela intenzivne terapije na ljubljanskoj infekcijskoj klinici.

U ponedjeljak u Sloveniji završava 11-dnevno zatvaranje, pa će Vlada ovih dana odlučivati o tome koje će mjere i dalje ostati na snazi. Unatoč složenoj situaciji najavljuje se da će obrazovni proces u osnovnim i srednjim školama ponovo odvijati kao prije zatvaranja, kombiniranom metodom C, jednu sedmicu uživo a jedan on-line.

Razmatra se i mogućnost za ponovno pokretanje dinamičnijeg obrazovnog procesa na fakultetima, gdje su sada moguće samo vježbe uz sudjelovanje do deset sudionika, te neophodni ispiti, a sve uz predviđene restrikcije, unatoč rezervama studentskih organizacija.

Ministrica za školstvo i sport Simona Kustec izjavila je u petak na konferenciji za novinare da postoji prijedlog da se od ponedjeljka ponovo dopuste sportska takmičenja u nacionalnim ligama, te otvore organizirane rekreativne aktivnosti, ali Vlada o tome još nije donijela definitivnu odluku.
Još nije poznato ni hoće li Vlada pristati na ukidanje tzv. policijskog sata i kada bi se mogla ukinuti zabrana kretanja izvan statističkih regija, navode mediji, te dodaju da su u vladi Janeza Janše neskloni i prijedlogu da se dopusti rad kafića i terasa na otvorenom.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.