17.4.2021. 12:41
0
Slovenija želi da vakciniše i Sputnjikom V, čeka odobrenje Evropske agencije
Slovenija je stavila rusku vakcinu Sputnjik V na svoju listu kandidata za kampanju imunizacije protiv covida-19. Čeka odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) za taj preparat.

„Savjetodavna grupa za vakcinaciju nedavno je preporučila da se nabave sve one vakcine koje razmatra EMA. To smo učinili zato da vakcinu, u trenutku kad bude odobrena, možemo odmah početi da koristimo kako ne bismo gubili vrijeme“, rekla je Beović za državnu televiziju u Ljubljani.

Ruski mediji objavili su 12. aprila da stručnjaci Evropske agencije za lijekove borave u Moskvi radi procjene vakcine Sputnjik V. Naveli su da će predstavnici EMA posjetiti i proizvodne pogone.

Predstavnici evropskog regulatornog tijela, koje je početkom marta pokrenuo postupak analize ruske vakcine, posjetili su dvije klinike gdje se sprovodi treća ključna faza kliničkih ispitivanja Sputnjika V. Razgovarali su s medicinskim osobljem, objavila je u ponedeljak agencija Interfaks, pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

Sa ukupno 230.826 zaraženih i 4.147 umrlih od posljedica covida, Slovenija se nalazi na 11. mjestu liste specijalizovanog sajta worldometers.info.

Slovenija je do danas protiv koronavirusa vakcinisala ukupno 360.450 stanovnika, što je ukupno 17,2 posto populacije, a 136.582 je primilo po dvije doze vakcine, uglavnom AstraZeneke i Fajzera.

Slovenija je dobila i vakcine Džonson&Džonson, ali ih ne koristi, čekajući novu odluku evropskog regulatornog tijela, nakon što su SAD privremeno obustavile vakcinaciju.

Sa nešto više od dva miliona stanovnika, Slovenija je, prema ranijim najavama zvaničnika, odlučna u namjeri da do sredine ovog ljeta vakciniše više od polovine svoje populacije.

Prema podacima od četvrtka, Slovenija je među 4.253 PCR testa registrovala 860 pozitivnih, što je svaki peti testirani, a umrlo je petoro zaraženih, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.