4.6.2021. 12:22
0
Đukanović: Plašim se da smo na putu da ponovimo greške ‘90-ih
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u radnoj posjeti Crnoj Gori. Susreli su se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Na upit reporterke N1 Adise Imamović kako komentariše to što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik stavio veto na njegovu posjetu Bosni i Hercegovini, Đukanović je kazo da su odnosi između Crne Gore i BiH prijateljski, da odnose stvaraju ljudi i svako ko doprinosi tom prijateljstvu, taj se ponaša odgovorno.

“Onaj ko na bilo koji način dovodi u pitanje prijateljske odnose, vjerujem da ponaša neodgovorno i sam ispisuje neke stranice svoje odgovornosti za poremećaj u odnosima između država i naroda gdje mjesta poremećaju nema. Drago mi je da sam sa članovima Predsjedništva BiH takav stav zauzeo od prvog trenutka od kada se taj nemio događaj zbio i da smo već tada pokazali spremost da ćemo mi da se nađemo i razgovaramo jer mi smo odgovorni za odnose Crne Gore i BiH. Pojedinačni incidenti ne mogu dovesti u pitanje te odnose i njihov kvalitet”, naveo je Đukanović.

O odnosu Crne Gore i Srbije

Kada je u pitanju odnos Crne Gore i Srbije, kaže da je nailazio na nerazumijevanje na njegove stavove u Beogradu.

“Ja sam neko ko je bio akter politike i ‘90-tih godina i naravno da mi to s jedne strane predstavlja opterećenje a s druge strane dragocjeno iskustvo, da pokušam da upozorim sve druge da ne uđu u te greške. Meni odnos Srbije prema Crnoj Gori, a ne samo prema Crnoj Gori, u ovom vremenu neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama ‘90-tih godina. Pod plaštom brige za navodno ugrožena prava srpskog naroda u susjednim državama ugrožava se suverenitte susjednih država. To se događalo ‘90-tih. Epilog znamo, 140 ili 150 hiljada ljudskih žrtava, razorena vrijedna imovina i haški susdski epilog za one koji su odgovorni. Nadao sam se da za našeg života nećemo doći u rizik da ponavljamo takve greške. Plašim se da smo na putu da ponovimo takve greške i da se u poečtnim fazama te greške ponavljaju”, naveo je, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.