29.8.2021. 17:13
0
Erdoganova poruka nakon posjete: Naša pažnja bit će i dalje usmjerena na Balkan
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan nakon posjete BiH i Crnoj Gori u petak i subotu kazao je kako će njegova zemlja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana.

U Sarajevu se sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine s kojima je razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, kao i koracima koji mogu biti poduzeti u cilju unapređenja saradnje.


“Imali smo priliku razmijeniti mišljenja o novim poljima saradnje koje možemo realizirati u cilju podrške interesima naših zemalja i razvoju Bosne i Hercegovine. Revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i njegovo stupanje na snagu od 1. augusta 2021. godine doprinijet će našoj trgovini i investicijama u Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Erdogan.  Erdogan se osvrnuo i na posjetu Crnoj Gori tokom koje se sastao s predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjedavajućim Skupštine Aleksom Bečićem s kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji.  “Razgovarali smo o koracima koje možemo poduzeti u cilju unapređenja odnosa s prijateljskom i savezničkom Crnom Gorom. Drago mi je da sam tokom posjete Crnoj Gori s kojom u svakom pogledu njegujemo prijateljske odnose, imao priliku vidjeti da s prijateljima iz Crne Gore dijelimo isti stav. S druge strane, raduje nas što sa crnogorske strane postoji snažna volja za povećanje turskih investicija”, rekao je Erdogan.  Erdoganu je bilo drago što je tokom posjete imao priliku razgovarati i s predstavnicima vjerskih zajednica u Crnoj Gori te je istakao da je važno očuvanje njihovog suživota i multikulturalnosti.

Erdogan je podsjetio kako u Afganistanu još uvijek nije formirana vlada te da nije jasno šta će uslijediti.  “Izjave talibana su umjerene, ali da li se poklapaju sadašnje izjave s izjavama od prije 20 godina? Kada to pogledate, zasigurno da postoje određene sumnje. Ovdje pomno trebamo pratiti proces. U trenutku kad se nismo nadali, poginulo je blizu 200 ljudi. Među poginulima su i talibani. Informacije obavještajne službe ukazuju na ISIS-K. Moramo s oprezom pratiti proces. Zasigurno da ćemo jednom vidjeti kakav je stav talibana kada je u pitanju država i upravljanje državom“, istakao je Erdogan.  Podsjetio je kako je Turska pružala značajnu podršku Afganistanu u proteklih 20 godina, uključujući izgradnju infrastukture.


Dodao je kako je Turska spremna pružiti podršku ako Afganistan pokaže reformistički stav i spremnost za to.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.