22.9.2021. 16:36
0
Zašto srpske tablice više ne važe na Kosovu
FOTO: BBC
Ova odluka nije se dogodila odjednom, objašnjava Nedžmedin Spahiu, profesor Političkih nauka iz Prištine. Sporazum o slobodi kretanja između Srbije i Kosova postignut je 2011. godine.

Njime je predviđeno da se ukinu tablice sa oznakama gradova na Kosovu, poput KM (Kosovksa Mirovica), PR (Priština) i slično koje izdaje Srbija, kao i da se izvrši preregistracija tih vozila na RKS ili statusno neutralne KS oznake, koje izdaju kosovske institucije, piše BBC na Srpskom.

Poput mnogih sporazuma između Beograda i Prištine, ni ovaj nije realizovan na terenu - u četiri opštine na severu Kosova, naseljene većinski sprskim stanovništvom, vozači su zadržali registarske oznake koje izdaje MUP Srbije. Kosovo se Sporazumom obavezalo da će još pet godina izdavati KS registarske tablice. Dok je Srbija prihvatila statusno neutralne oznake KS, vozači za RKS tablicama su pri ulasku morali da ih zamene probnim, i plate taksu, navodi BBC News,


"Ja kada idem u Srbiju, već godinama moram da menjam tablice za probne"
, kaže Spahiu.

Sve to ga košta oko 420 dinara za dva mjeseca, dodaje. Uvedena procedura godinama unazad pravi redove na granicama, pogotovo u vreme turističke sezone. Dragiša Mijačić, koordinator radne grupe Nacionalnog konventa EU za poglavlje 35, koje se odnosi i na Kosovo, smatra da sporazum iz 2011 „predstavlja jedan od najvećih rezultata Briselskog dijaloga".

"Naročito za kosovske Albance, jer je omogućio njihovo putovanje u Srbiju i preko Srbije u treće zemlje", objašnjava on za BBC na srpskom. Sprovođenje Sporazuma bilo je oročeno na pet godina, odnosno do 2016. godine, kada je bilo predviđeno da se nađe konačno rešenje, dodaje Mijačić.

Kada se ni poslije pola decenije ono nije izrodilo, 14. septembra 2016. godine je postignut je novi dogovor o finalizaciji Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

"Dogovor je takođe predviđao da će 'KS' tablice biti izdavane u narednih pet godina, odnosno do 14. septembra 2021. godine", kaže Mijačić. Po isteku tog roka obe strane će ponovo razmotriti ovo pitanje uz posredovanje EU, navodi se u tekstu dogovora.

Tada je, između ostalog, dogovoreno i da će se dijelovi tablica sa statusnim simbolima pokriti bijelim naljepnicama, da će oni koji žele moći da registruju vozilo na KS/RKS tablice, oslobođeni dažbina i taksi, dok su se obe strane i EU saglasili da će sprovesti informativnu, kampanju kako bi se stanovnicima objasnili modeli registracije. Za tadašnjeg glavnog pregovarača Beograda i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, sve to je bio napredak u odnosu na Sporazum iz 2011.


Prištinske vlasti zbog probnih dozvola godinama upozoravaju da će se i srpski vozači susresti sa istim zahtevom pri ulasku na teritoriju Kosova, ali to se sve do sada nije dogodilo. Jedan od najglasnijih zagovornika mjera reciprociteta je i sadašnji premijer Kosova Albin Kurti, koji je takav pristup obećao i u izbornoj kampanji u februaru, piše u tekstu BBC-a.

Pet godina od posljednjeg dogovora, po isteku važenja statusno neutralnih KS tablica, Kurti kaže da će sve dok "građani Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku RKS".


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.