28.9.2021. 20:02
0
Kosovo i probne tablice: "Već deceniju mijenjam kosovske tablice za srpske"
Šarafciger i barem pola sata dodatnog vremena - ove dijve stvari Avni Mustafa uvijek mora da ima u vidu kada iz malog mjesta u blizini Prištine krene automobilom za Srbiju, prenose regionalni mediji.

Već deset godina zna da će morati da odvrće tablice na vozilu i da će na granici zato čekati barem 30 minuta. Iako Kosovo tek nekoliko dana ne priznaje srpske tablice, u Srbiju sa registracijom 'rks', koje izdaju vlasti u Prištini, nije nikada ni moglo da se uđe.

"Srbi mijenjaju tablice možda sedam dana, a ja to radim već deset godina", kaže Avni za BBC News.  "U turističkoj sezoni sve traje mnogo, mnogo duže. Stvarno je ponižavajuće, a tu je i finansijski dio - to sve košta".  U Avnijevoj koži su od 2011. godine svi drugi koji imaju registracije koje izdaju vlasti u Prištini.


"Prije dogovora o osiguranju, ljudi sa Kosova su morali da plate više od 100 eura ukupno, ali poslije dogovora (2015) plaćaju svega pet eura za privremene tablice za dva mjeseca", kaže za BBC Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje. Zamjenom tablica i na kosovskoj i na srpskoj strani, objašnjava Gaši, "nijedna strana ne krši Briselski sporazum, ali primjena pokazuje da sporazum jednostavno nije dovoljno dobar".

Sve ove peripetije dogovorene su upravo Sporazumom o slobodnom kretanju između Beograda i Prištine 2011, ali mnoge odredbe ovog dogovora nisu primjenjivane.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.