28.10.2021. 15:10
0
U Sloveniji novozaraženih manje nego jučer, ali bolnice se i dalje pune
U Sloveniji je u četvrtak potvrđeno manje zaraza nego prethodni dan, a manji je i udio pozitivnih testova, a deset preminulih i 2.631 novozaraženih bilanca je četvrtog vala epidemije u Sloveniji u zadnja 24 sata.

Zbog sve većeg pritiska epidemije na zdravstveni sustav ministar zdravstva Janez Poklukar sastaje se danas s direktorima 15 bolnica s covid odjelima, s ciljem da se dogovori povećanje broja kreveta na običnim i intenzivnim covid odjelima.

Sadašnji su kapaciteti tih odjela već 92 posto zauzeti, pa će se povećati s 390 mjesta na 428 na običnim odjelima, no kritično je stanje na intenzivnima, gdje također treba povećati broj raspoloživih kreveta.

Poklukar je u srijedu na konferenciji za novinare dramatično upozorio da Sloveniji zbog negativnog epidemiološkog trenda prijeti "scenarij poput Bergama" te da raspoloživa mjesta na intenzivnim odjelima s najrizičnijim pacijentima također treba hitno povećati na 155 kreveta.

Teoretski bi se ti kapaciteti u idućim danima, kad se očekuje velik priljev novih bolesnika, dodatno trebali povećali, što znači da će zdravstvene djelatnike za te zadaće trebati preusmjeriti s drugih odjela pa neće biti anesteziologa za druge operacije, upozoravaju u bolnicama.

Ako se broj novozaraženih ovaj i idući tjedan ne smanji i na intenzivnim odjelima broj oboljelih prijeđe 160, bit će potreban "djelomičan lockdown", što nitko ne želi, najavljuju iz vlade.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je trenutno  23.748 aktivnih zaraza koronavirusom, 14-dnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika popela se na 1.125 infekcija.

U zadnja 24 sata hospitalizirano je novih 87 pacijenata, dok ih je 56 otpušteno kućama, pa je trenutno u bolnicama 547 bolesnika. Od toga  je trenutno 131 na intenzivnom liječenju, a još deset pacijenata je umrlo, prenosi Hina.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.