7.11.2021. 15:34
0
Bolnice u Srbiji pune, Slovenija uvodi stroge mjere
Stručnjaci u Srbiji upozoravaju da su bolnice u zemlji pune, a predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je na vakcinaciju poslije primanja treće, takozvane buster doze cepiva protiv covida-19.

Ljekarska komora Srbije je pokrenula postupak pred sudovima časti protiv 18 ljekara za koje „postoji osnovana sumnja da su savjetovali i liječili pacijente od covida19 lijekom ivermektin", saopšteno je iz ove institucije.  U Srbiji je u posljednja 24 sata preminulo još 65 ljudi, a zaraženo je 4,804 -  prenosi BBC.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, vlasti u Srbiji odlučile su da produže školski raspust, kao i da kovid propusnice za ulazak i boravak u ugostiteljskim objektima važe od 20 sati.


U svijetu je do sada zaraženo više od 249 miliona ljudi, a preminulo je više od pet miliona.  Dato je više od sedam milijardi doza vakcina.

Buster (dodatna, pojačana) doza vakcine protiv covida-19 primjenjuje se kod svih koji su primili dvije doze vakcine, objavio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut".



Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.174.333 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 10.271 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.729 pacijenata, a na respiratorima 270.  Do sada je u Srbiji dato ukupno 7.290.000 doza vakcina. Prvu dozu primilo je 56 posto punoljetnih građana, 53,5 odsto drugu dozu, a treću 19,8 procenata.

Od ponedeljka su kovid propusnice za ugostiteljske objekte na snazi od 20 sati do zatvaranja, a radno vreme neće biti ograničeno.  Mjere kriznog štaba o kovid propusnicama odnose se, pored ugostiteljskih objekata, i na kladionice, kockarnice i slot klubove.


U Sloveniji  do danas 353.660 potvrđenih slučajeva.  Do sada je preminulo 4.820, a oporavilo se 313.603 ljudi.Slovenija uvodi nove rigoroznije mjere u cilju sprječavanja rasta broja zaraženih.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.