18.11.2021. 18:25
0
Stanje u slovenskim bolnicama zbog covida dramatično
U Sloveniji se i u četvrtak nastavljaju dramatična upozorenja iz medicinskih ustanova da su covid odjeli bolnica popunjeni i da će se kriza s četvrtim valom epidemije nastaviti ako se ne uspije procijepiti bitno veći dio populacije.

Na intenzivnim odjelima UKC-a u Ljubljani stanje je "kritično" i u njima je 80 oboljelih od Covida-19 u kritičnom stanju opasnom po život i većina na respiratoru, što je najveći udio kritičnih slučajeva od početka epidemije, kazali su na konferenciji za novinare Matjaž Jereb i Tanja Lejko Zupanc, predstojnici Infekcijske klinike. Za kontroliranje ove epidemije neophodna je veća procijepljenost stanovništva i ako to ne postignemo, onda se epidemije nećemo riješiti ni do 1. svibnja, izjavila je Lejko Zupanc.


Kako je na konferenciji za novinare ocijenila epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin tim za covid-19, trenutno se čini da broj novozaraženih više ne raste toliko intenzivno kao prije, no stanje u prepunim bolnicama počet će se popravljati tek nakon tjedan-dva, dok se potpuna normalizacija zdravstvenog sustava može očekivati tek krajem prosinca ili početkom siječnja iduće godine.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 3.662 zaraze koronavirusom, a umrlo je još 23 oboljelih, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na točno 5000, objavljeno je u Ljubljani.  Sa 9.220 PCR-testova potvrđeno je 3.662 infekcija, odnosno 39,7 posto pozitivnih među testiranima, a broj aktivnih slučajeva povećao se na 45.395 slučajeva, naveo je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u četvrtak.


U bolnicama je 1.104 oboljelih, osam više nego dan ranije, a intenzivnu njegu treba njih 253, prenosi Hina.



(FENA/  Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.