5.12.2021. 12:45
0
Borba protiv korone: Ljekari talijanske vojske došli u pomoć Sloveniji
U Sloveniju je u nedjelju došla grupa zdravstvenih radnika talijanske vojske koji će slovenskim kolegama pomagati u liječenju pacijenata oboljelih od covida-19, potvrdilo je slovensko ministarstvo odbrane.

Riječ je o deset ljekara anestetičara, te deset medicinskih sestara i tehničara koji će se pridružiti slovenskom vojnom sanitetu koji pomaže civilnom sektoru u bolnicama u Ljubljani, Celju, Mariboru i Novom Mestu.


Njih će popodne na svečanosti u vojarni u Kranju pozdraviti ministar zdravstva Janez Poklukar, te ministar obrane Matej Tonin, objavila je slovenska vlada. Dogovor o takvom obliku ispomoći Sloveniji koja je u težoj epidemiološkoj situaciji od susjedne Italije Tonin je postigao prilikom radne posjeta Rimu prije dvije sedmice, na sastanku s italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem, kad je najavljeno da će u Sloveniju doći ukupno 30 pripadnika saniteta talijanske vojske.


Četvrti val epidemije u Sloveniji je već dvije sedmice u trendu blagog pada. U zadnja 24 sata potvrđeno je 116 novih zaraza, uz 18 preminulih, ali je preopterećenost bolničkog sustava i dalje velika. Normalizacija rada bolničkog sustava očekuje se tek za mjesec dana.


Epidemiolozi iz vladinog naučnog  savjeta poručuju da je prerano razmišljati o ublažavanju mjera zbog malog pada novih zaraza i drugih indikatora, te upozoravaju da je nakon prošlogodišnjeg ublažavanja mjera u vrijeme Božića i Nove godine nakon toga došlo do ponovnog pogoršanja epidemiološke slike, prenosi Hina.


(FENA/  K.Bešlija) 

EUcovid
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.