10.12.2021. 19:41
0
Tužilaštvu BiH podnešena krivična prijava protiv Zorana Milanovića
Predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Enver Bijedić podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijava protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog, kako je naveo, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

Bijedić je u saopštenju, 10. novembra, podsjetio na Milanovićevu izjavu da “svaki genocid nije isti”, ističući i da je “pokušao genocid u Srebrenici relativizovati upoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi”, piše Al Jazeera Balkans.


“Ovakve njegove izjave za direktnu posljedicu imaju uznemiravanje i stvaranje dodatnih nacionalnih netrpeljivosti među građanima BiH”, kaže se u saopšenju ovog bosanskohercegovačkog političara.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je 6. decembra kako u Srebrenici jeste bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

“Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje”,
rekao je Milanović u izjavi od 6. decembra i istakao da je za žrtve bitna pravda.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom, navodi se u tzekstu Al Jazeerae.


Snage Vojske  Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanoviće u prvoj presudi protiv generala Vojske Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.

Prema podacima Instituta za nestale BiH kao i brojnih međunarodnih presuda, u genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 ljudi. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 6.955 osoba. Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.