4.1.2022. 18:16
0
Grlić Radman u Vitezu: Hrvatskoj je u interesu stabilna i bezbjedna BiH
Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je posjetom Križančevu Selu kod Viteza i odavanjem počasti stradalim Hrvatima u proteklom ratu, započeo dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Radman je rekao da došao sa porukom ohrabrenja Hrvatima koji tu žive, ali i podrške očuvanju mira i stabilnosti u cijeloj zemlji, kao i evropskom putu BiH.  On je položio vijenac na spomen-obilježje podignuto u mjestu gdje je ubijeno više od 60 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su se predali, piše agencija Srna. 


"Ovdje su stradali nevini ljudi i ovdje se dogodio strašan zločin jer su ubijeni starci, žene i djeca. Svaki zločin, ko god da ga je počinio, mora biti sankcionisan", izjavio je Radman.

On je naveo da je, s obzirom na geopolitičko stanje, Hrvatskoj u interesu stabilna i bezbjedna BiH, ističući da je položaj hrvatskog naroda itekako važan za stabilnost te zemlje.

Hrvatska snažno podržava sve reformske procese koji idu u smjeru promjene Izbornog zakona i kojima bi se eliminisali svi oblici diskriminacije i neravnopravnosti u izbornom procesu, da bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, pa i hrvatskog kao najmalobrojnijeg", rekao je Radman, prenosi Srna.


On je istakao da je intenzitet međusobnih kontakata, uključujući nedavnu posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH dokaz koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa.  Radman je najavio da će Hrvatska na proljeće organizovati zajedničku sjednicu hrvatske Vlade i Savjeta ministara BiH da bi se što prije riješila sva otvorena pitanja, prenio je portal "Indeks".


Nakon Križančeva Sela, Radman je posjetio franjevački samostan u Gučoj Gori, a potom je otputovao u Vitez, na sastanak sa hrvatskim zvaničnicima iz srednje Bosne na svim nivoima vlasti u BiH.  Radman će se sutra u Sarajevu sastati sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.