3.2.2022. 10:18
0
Covid pravila u Crnoj Gori: U tržnim centrima bez potvrde, dozvoljava publika na sportskim događajima
Vlada Crne Gore je ublažila mjere u cilju suzbijanja koronavirusa. Ukidaju se COVID potvrde u tržnim centrima, dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima u unutrašnjosti sportskih objekata do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedjenje uz posjedovanje COVID potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca, kazao je na konferenciji za medije direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Mjere će važiti od 4. do 18 februara.

“Ove, kao i ostale protivepidemijske mjere važe do 18. februara uz napomenu da, u zavisnosti od trenutne epidemiološke situacije one mogu biti promjenjene”, naveo je Galić.

Kako je dodao, nakon porasta broja novooboljelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine, usledio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u poslednje tri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50 odsto u odnosu na predhodne dvije nedjelje.


“Bez obzira na ovaj podatak dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude. Istina je da  se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom. Kada poredimo podatke u zadnjih 7 dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska i druge, kao što se vidi na slajdu koji je u pozadini”, kazao je Galić.

On dalje navodi da je preko 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću bilo nevakcinisano, prenosi CdM.

“Zbog navedenog još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo pet mjeseci od posljednje doze vakcine prime i treću buster dozu. Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere”, poručuje Galić.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.