6.2.2022. 13:54
0
Sloveniji dosegnut vrh petog vala, ali opasnost ostaje
U Sloveniji je u zadnja 24 sata PCR i brzim antigenskim testovima potvrđeno 7458 zaraza koronavirusom, što je osjetno manje nego prije sedam dana, objavio je u nedjelju slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U Sloveniji je u zadnja 24 sata PCR i brzim antigenskim testovima potvrđeno 7458 zaraza  koronavirusom, što je osjetno manje nego prije sedam dana, objavio je u nedjelju slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).


NIJZ  procjenjuje da je u zemlji  trenutno 190.596 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 13.150, a 14-dnevna incidencija je 9040.


Direktor NIJZ-a Milan Krek kazao je da je peti val epidemije time dosegnuo vrhunac, no upozorio je da opasnost od  ponovnog rasta ostaje zbog zaraznije omikron varijante i njenog podtipa. Ako bi došlo do pojave novih varijanti, broj novozaraženih opet bi se počeo povećavati, upozorava on.


Imunolog Alojz Ihan kazao je u nedjelju da je opasno i to da su oni koji su se sada zarazili dominantnom omikron varijantom slabije zaštićeni od onih koji su se ranije zarazili prijašnjim varijantama jer im imunost traje znatno kraće.


Stoga je svakako potrebno povećati udio cijepljenih u populaciji koji još nije dostigao ni 58 posto ukupnog stanovništva, dodao je, prenosi Hina.


(FENA/ K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.