15.2.2022. 13:32
0
Slovenski umjetnici pozvali vladu na što brže ukidanje protuepidemijskih mjera
Sedamdesetak slovenskih kulturnih djelatnika pozvalo je u utorak slovensku vladu da što prije relaksira protuepidemijske mjere i omogući rad kulturnih ustanova "u punom kapacitetu", ističući kako mjere koje su na snazi pogoršavaju duhovno stanje društva.

U javnom pismu oni vladu pozivaju da najkasnije do 21. februara ublaži mjere za organiziranje i posjet kulturnim priredbama kako bi ustanove u kulturi nakon dvije godine pandemije "zaživjele punim kapacitetom".


Sadašnje mjere koje zahtijevaju da za posjet kulturnim, ali i sportskim te drugim priredbama publika drži međusobnu distancu i da ima covid potvrde "više ne doprinose poboljšanju zdravstvene situacije nego pogoršavaju duhovno stanje cijelog društva", navode u svom zahtjevu slovenski kulturnjaci.


Dodaju također da su u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji mjere koje se primjenjuju "pretjerane" i da za posjet kulturnim priredbama u desetak europskih država sa sličnom epidemiološkom slikom takva ograničenja više nisu na snazi.


Već bi u sadašnjoj fazi epidemije, koja se u Sloveniji stišava, trebalo za kulturne priredbe ukinuti obvezno dokazivanje covid statusa, a u sljedećoj fazi bi i nošenje maski u kazalištima trebalo postati preporuka, a ne obvezujući propis, navode djelatnici u kulturi.


Broj novozaraženih u Sloveniji se zadnjih tjedana smanjuje, a vlada će u četvrtak raspravljati o postupnom ublažavanju protuepidemijskih mjera, no epidemiolozi ne preporučuju šire ukidanje mjera nego njihovo postupno ublažavanje.


Prema tvrdnjama epidemiologa, Slovenija u sadašnjoj fazi ne može ići na radikalnije ukidanje mjera, za što su se odlučili, primjerice, u Velikoj Britaniji ili skandinavskim državama, budući da ima znatno nižu procijepljenost stanovništva od njih, pa je osnovne doze cjepiva protiv Covida-19 dobilo 57,7 posto ukupne slovenske populacije, prenosi Hina.



(FENA/ K.Bešlija) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.