9.4.2022. 20:35
0
Mediji o Milanoviću: "On se prema BiH ponaša kao slon u staklariji"
U Mostaru je obilježeno utemeljenje 30 godina Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Glavni i najomiljeniji gost bio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, za kojeg DW sugovornici kažu da se ponaša kao "slon u staklariji".

Kako piše  Deutsche Welle , to se moglo zaključiti po pljesku koji ga je pratio nakon svakog obraćanja u dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Zoran Milanović je bio glavni i najomiljeniji gost, a njegov domaćin, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ostao je u sjeni.

“Čini se da je hrvatski predsjednik u Mostaru govorio ono što se od njega želi čuti, a dodijelio je i hrvatska odlikovanja predstavnicima nekadašnjih četiri Zborna područja”, piše DW.

Na Milanovićeve riječi prvi su reagirali iz mostarskog Udruženja logoraša. Predsjednik ovog udruženja Emir Hajdarević, za Slobodnu Dalmaciju, izjavio je kako je u zatvorima, kao 21-godišnjak proveo 309 dana.

Prema njegovim riječima, u hercegovačkim logorima HVO-a ubijen je više od 50 ljudi, a još toliko je proglašeno nestalima.

“U logoru sam bio jer sam Bošnjak, pripadnik Armije BiH, ali ni pušku nisam imao. Čitav sukob Hrvata i Bošnjaka proveo sam u logoru. Haški sud dao je 111 godina zatvora čelnicima takve politike rasturanja države. Zato zamjeram i Zoranu Milanoviću, koji kao da je nasljednik te politike. Dodvorava se politika koja je bila protiv njega na prošlim izborima, za njihove glasove. Ne znam je li svjestan koliko je ovdje zapaljivo to što on govori. Milanović bi trebao doći pameti, riječi su mu poput šibica”, rekao je ovaj bivši logoraš.

Ovo su skoro iste riječi koje izgovaraju i hrvatski logoraši o torturama u logorima tijekom obilježavanja obljetnice Armije BiH. Tako iz Hrvatske udruge logoraša BiH navode brojku od 14.500 Hrvata koji su bili zatočeni u logorima, od toga više od 10.000 civila i oko 4.000 pripadnika HVO-a.


“Najgori od 331 logora koji je ukupno imala Armija BiH bio je logor za Hrvate u Muzeju u Jablanici”, ogorčeni su i iz ove Udruge.

Ali, “riječi poput šibica” nisu rijetkost u BiH, dodaje DW.

“Zoran Milanović je odlučio odbaciti liberalni plašt predstavnika pristojne građanske Hrvatske koji ga je očito sputavao, ali mu je i donio pobjedu na proteklim izborima. Sada je prvak desnice, zagovornik militarizacije društva i diskursa koji je daleko od one normalnosti koju je reklamirao u kampanji. Jedino u čemu je ostao isti je glorifikacija Franje Tuđmana”, smatra prof. dr. Dragan Markovina, povjesničar, publicist i kolumnist iz Splita.

Zanimljivost koju zamjećuje ovaj zavičajni Mostarac je da, kako kaže, “Milanovića ta transformacija nije koštala popularnosti kod ostarjelih glasača SDP-a, kojima je odličan svatko tko nervira hadezeovce”.

“Što se tiče odnosa prema BiH, Milanović se ponaša kao slon u staklariji i ne treba sumnjati da su mu odluke i izjave motivirane političke i idejom da je u misiji velikog državnika. To jest problem, ali još uvijek manji od onoga što voli prešućivati stvari. Jer, kad već pričamo o HVO-u i njegovoj ulozi, ne može se spominjati isključivo ulogu iz '92. ja '95. godine, a preskakati '93. ja '94. On to sustavno radi i time minira svako nastojanje da se odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH grade bez tenzija”, zaključio je Markovina, piše DW.

(Patria/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.