7.5.2022. 8:33
0
Koga će Milanović proglasiti izdajnikom
Svakoga ko ne iskoristi priliku da se izbori za Hrvate u BiH, jer to je hrvatski interes - nama se tu radi o ušima, ako ne i glavi - da u Saboru ne glasa ni za kakvo širenje NATO-a, nazvat ću izdajnikom, šokirao je novim skandaloznim istupom predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

MOST uz Milanovića

Ipak, čini se da Milanovićeve prijetnje najveći dio hrvatske političke scene ne uzbuđuju. Još manje Finsku, koja će 12. ovog mjeseca podnijeti zahtjev, a ubrzo zatim i Švedska, što znači da bi, već za nekoliko mjeseci, Hrvatski sabor glasao o njihovom primanju u NATO.

Izvjesno je da će zastupnici HDZ-ove vladajuće koalicije glasati za njihov prijem, no postavlja se pitanje šta će napraviti opozicione stranke u Hrvatskoj, kojih ima i s ljevice i s desnice, odnosno hoće li biti "izdajnici"? Prema svemu sudeći, među njima postoje razlike.

Jedino što je sada sigurno jeste da je desničarski MOST na Milanovićevoj liniji.

SDP neodlučan

Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a, kaže kako smatra da ovo teško pitanje Hrvatska mora iskoristiti za rješenje problema u Bosni i Hercegovini.

- Stava smo da se Hrvatska konačno mora i može, iz stanja ispunjavanja zadaće EU i SAD, sada pokazati kao punopravna članica i riješiti ključna pitanja. Ovo je sad par excellence pitanje za status Hrvata u Bosni i Hercegovini - kazao je Grmoja.

S Milanovićevim povezivanjem Finske i Švedske s Izbornim zakonom u BiH se, naravno, ne slažu ni u zeleno-lijevoj platformi „Možemo!“, iako još ne žele odgovoriti kako će glasati o proširenju NATO-a.

Na drugoj strani, i iz Milanovićevog SDP-a odbijaju odgovoriti kako će glasati ako se na saborskom dnevnom redu nađu dvije zemlje iz Skandinavije.

- Ovo je prevažno pitanje da bi jedan čovjek odlučivao. Kad se ono pojavi na dnevnom redu, sastat će se Predsjedništvo SDP-a i donijeti odluku o tome kako naši zastupnici trebaju glasati - izjavio je Peđa Grbin, čelnik SDP-a.

Samo izbjegavanje odgovora pokazuje da je i Milanovićevom SDP-u neugodno zbog njegovih ispada, tj. da predsjednik Hrvatske za svoje desničarenje i radikalne ispade ne uživa podršku gotovo ni od koga na hrvatskoj političkoj sceni.

Strateško pitanje

Ipak, Milanović će, prema svemu sudeći, ostati bez podrške i još desnijeg Domovinskog pokreta, stranke koju je osnovao Miroslav Škoro. Zastupnik ove stranke Stjepo Bartulica siguran je da će izrazita većina zastupnika Hrvatskog sabora podržati ulazak Finske i Švedske u NATO savez.

- Finska i Švedska imaju puno pravo pristupiti Sjevernoatlantskom savezu i ja ću glasati da ih primimo. Ali isto tako, situacija u BiH je strateško pitanje za Hrvatsku i mislim da naša država treba jače lobirati da BiH dobije poziv za ulazak u NATO i EU - predložio je Bartulica.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.