14.5.2022. 10:02
0
Fiat zamrzava proizvodnju u Kragujevcu, radnicima ponudili otpremnine ili rad u inostranstvu
Radnici Fiatove fabrike automobila u Kragujevcu u Srbiji protestovali su jučer zbog odluke poslovodstva da na dvije godine zamrzne rad zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, a radnicima ponudi odlazak u inozemstvo ili otpremninu.

Oni su se okupili ispred ulaza u fabriku i krenuli prema središtu Kragujevca kako bi blokirali saobraćaj te su zatražili da bez posredovanja sindikata razgovaraju s predstavnicima države i poslovodstva.

Potpredsjednik sindikata "Nezavisnost" Igor Anđić rekao je agenciji Beta da je nezadovoljstvo zaposlenih poruka kompaniji Fiat da fabrika mora opstati, a ako ne može, da je napusti, kako bi država potražila investitore iz Kine ili Njemačke.

Predsjednik Samostalnog sindikata u tvornici Saša Đorđević rekao je da će taj sindikat prije svega insistirati da od poslovodstva fabrike dobiju bolju ponudu za otpremnine za one radnike koji ne mogu otputovati na rad u inozemstvo u jednu od četiri Fiatove fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj ili Italiji.

Kompanija "Fiat Chrysler automobili Srbija", koja od nedavno posluje u sastavu kompanije Stellantis najavila je proizvodnju eklektičnog automobila zbog čega planira zamrzavanje proizvodnje do 2024. godine, a radnicima je ponudila posao u jednoj od četiri fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj i Italiji ili otpremnine.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.