17.5.2022. 15:40
2
Porodica Zukorlić riješila sukobe: Dogovoreno ko će kontrolisati Internacionalni univerzitet
Sukob u porodici Zukorlić između struje bliske Elmi Elfić i druge koju predvodi Usame, Muamerov sin iz prvog braka, koji je kulminirao ovih dana, mnogi vide kao borbu za kontrolu nad Internacionalnim univerzitetetom, koji je osnovao bivši sandžački muftija kao vakuf Islamske zajednice u Srbiji.

Lider Sranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić nedavno je putem svog Facebook profila nedvojbeno kazao kako UNINP nije vlasništvo muftijine porodice, te da će ga voditi profesori i stručna lica, a u skladu sa Statutom Univerziteta, koji je inače napisao rahmetli muftija, i u skladu sa zakonima, pišu Sandžačke.rs. 

“To će prihvatiti svi članovi porodice, prije ili kasnije. Mogu na moj račun pisati šta god žele. Napadati me svim mogućim sredstvima. Ja uzvraćati neću. Ne uzvraćam dušmanima, a da uzvraćam porodici”, napisao je Usame.

On je danas, također na svom Facebook profilu, javnosti poručio da su “sve nesuglasice na Univerzitetu riješene”.

“Na Univerzitetu sve nesuglasice riješene. Univerzitet ima svoju administrativno-prosvjetnu autonomiju na čelu sa rektorom, a Islamska zajednica je nadzor nad finansijama i vakufskom imovinom. Neka budu bezbrižni oni koji su se brinuli”, poručio je Zukorlić. 

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je od osnivanja 2002. godine bio u privatnom vlasništvu kompanije “Refref” koja je bila njegov osnivač, da bi 2019. godine donošenjem novog Statuta ove visokoškolske ustanove ona postala imovina Islamske zajednice u Srbiji na osnovu međusobnog ugovora o prenošenju osnivačkih prava.

Rahmetli Muamer Zukorlić osnovao je Mufti fondaciju preko koje je bio suvlasnik petine udjela u kompaniji “Refref”, koja je osnovala Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru.

Njegova druga supruga Elma Elfić bila je upraviteljka fondacije do oktobra 2021. godine kada je na njeno mjesto imenovana Amela Lukač Zoranjić, koja je februara ove godine, također, zamijenjena na toj poziciji. Predsjednik Upravnog odbora fondacije je Usame Zukorlić.

Direktor kompanije “Refref” je Samir Škrijelj, jedan od njenih suvlasnika. Udio u ovoj firmi ima i Mevljud Dudić, koji je rahmetli Zukorlića svojevremeno zamijenio na mjestu muftije.

Pored njih, suvlasnici su i Seljamudin Jerebičanin i Šerif Marukić, vlasnik nekadašnje televizije “Jedinstvo”. Svi suvlasnici kompanije “Refref” imaju jednak udio od po 20 odsto.

Rahmetli muftija Muamer ef. Zukorlić obavljao je funkciju predsjednika Univerziteta do septembra 2016. godine, pišu Sandžačke. 


(Aldina R.) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.