26.5.2022. 13:02
0
Osamnaest godina od ubojstva direktora i urednika 'Dana' iz Crne Gore
Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) upozorila je danas da osamnaest godina od ubistva direktora i glavnog urednika podgoričkog dnevnika Dan Duška Jovanovića mjerodavne institucije nisu dale adekvatan odgovor o počiniteljima i nalogodavcima tog zločina, pišu regionalne novinske agencije.

"Spirala nasilja nad novinarima je dramatično počela te 2004. godine, a ni nakon 18 godina novinari ne mogu slobodno i sigurno obavljati svoj posao. Iako je trend napada na novinare u 2022. manji u odnosu na 2021. godinu, nadležni organi ne pristupaju na sustavan način osiguranju zaštite slobode medija, a samim tim i ni podršci razvoju medijskog pluralizma", stoji u saopćenju iz te organizacije, prenosi FENA.

Iz CGO također podsjećaju kako se nerasvjetljavanjem spomenutog zločina ostavlja prostor za eventualne buduće radnje protiv slobodne riječi na što upozoravaju i brojna domaća i međunarodna izvješća, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Duško Jovanović ubijen je 28. maja 2004. godine ispred redakcije Dana. Ubistvo do danas nije riješeno, policija je ponudila nagradu od milijun eura za informacije koje bi dovele do mogućih počinitelja.


 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.