29.5.2022. 13:41
0
Vučić o razgovoru s Putinom: Imaćemo veoma povoljnu cijenu gasa
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom., prenosi BHRT.

Vučić je, kako prenosi RTS, istakao da će Srbija imati veoma povoljnu cijenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine.  On je kazao kako je jutros imao dobar razgovor sa ruskim predsjednikom i da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što su dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma.

Vučić je naveo da su ti elementi veoma povoljni za Srbiju i da će formula koja se do sada koristiti ostati ista.


"Cijena za gas biće 100 posto prema naftnoj formuli, što znači od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, to je cijena za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ubjedljivo najpovoljnija cijena u Evropi. Ostaje pitanje cijene za dodatne količine od 800 miliona kubnih metara gasa, jer nam je povećana potrošnja", naveo je Vučić.


"Ako sve realizujemo, imaćemo po pitanju gasa sigurnu zimu", rekao je on.


Predsjednik Srbije je kazao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji.

Predsjednici Srbije i Rusije prethodno su u novembru prošle godine, prilikom sastanka u Sočiju, postigli dogovor da će cijena ruskog gasa za narednih šest mjeseci biti 270 dolara, odnosno ostati ista, uz isporuku veće količine, prenosi BHRT..

Aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa Srbiji ističe 31. maja, navodi RTS.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.