10.6.2022. 13:34
0
Scholzova poruka iz Prištine za Vučića: Konačni sporazum između dvije zemlje trebao bi imati priznanje Kosova
Olaf Scholz, njemački kancelar, posjetio je danas Prištinu te se tom prilikom sastao sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Najviše vremena Scholz i Kurti su proveli razgovarajući o odnosima između Srbije i Kosova. Njemački kancelar je rekao da bi konačni sporazum između dvije zemlje trebao imati priznanje Kosova.

Scholz smatra kako je nezamislivo da u Europsku uniju uđu dvije države koje se međusobno ne priznaju.

- Jasno je da se sporazumom konačno rješava pitanje priznanja Кosova, onda je nezamislivo da dvije zemlje koje ne priznaju jedna drugu da budu dio EU. Za Кosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Europske unije, ide naprijed, rekao je Scholz.

Napredak dijaloga između Kosova i Srbije preduslov je za investicije i članstvo u Europskoj uniji. Također, Scholz ističe da bi političko rješenje između dvije države doprinijelo regionalnoj stabilnosti.

- Pored naših odnosa, razgovarali smo o viznoj liberalizaciji koja nedostaje i o stavu Kosova protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo kao pouzdan partner stoji na strani međunarodne zajednice. Razgovarali smo o Berlinskom procesu, želim da ga oživimo zajedno sa našim partnerima ove godine i ove jeseni će biti konferencija u Berlinu, ističe njemački kancelar.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.