25.6.2022. 14:09
0
Vučić sarkastičan nakon Kurtijeve izjave o priznanju Srbije: Ne priznaje nas niko u svijetu, pa da nas on prizna
Rekavši kako vidi da u Srbiji "postoji jedna velika histerija protiv Evropske unije", predsjednik te države Aleksandar Vučić poručio je danas u obraćanju naciji da ne smetne s uma kako "novac koji imamo, imamo zahvaljujući ogromnom broju investicija koje smo najvećim delom doveli iz EU-a i podršci koju imamo iz EU-a".

Prilikom javnog obraćanja naciji istakao je da mu "nije bila laka pozicija" tokom samita EU - Zapadni Balkan održanom u četvrtak u Briselu, jer je 16 predsjednika vlada i država direktno govorilo o neophodnosti usklađivanja Srbije sa restriktivnim mjerama prema Ruskoj Federaciji.

Vučić je naglasio da Srbija zbog toga ne treba da ode "u drugu krajnost" i da pomisli kako može lako da pronađe zamjene za tržišta na drugoj strani ili da pronađe bolje partnere od onih u EU ili da Srbija pomisli da može da ima neki drugi politički put.

- Ovo govorim iako znam da to u Srbiji gotovo niko ne voli da čuje. Ovo govorim zato što u politici mora da postoji racionalan pristup, i mora bar ponekad da postoji glas pragmatičnog pristupa koji vodi računa o interesima Srbije i njenih građana, rekao je srbijanski predsjednik.

Dodao je i kako Vučić ne može da promijeni to što ljudi u Srbiji ne razumiju koliko je važna EU, ali da ni zemlje EU ne žele da čuju koliko je Srbiji važno da ona sama donosi sud o tome da li će i kada da uvodi ili ne uvodi sankcije, i da neće da razumiju koliko su Srbiji "i Kinezi i Rusi značajni".

Istakao je i kako Srbija nastavlja svoj evropski put i dodao da će posao nove Vlade biti da "mnogo toga uradi" u vezi sa vladavinom prava, piše Anadolija.

POČETAK PREGOVORA

Govoreći o tome što su Ukrajina i Moladavija dobile status kandidata za članstvo u EU, a Srbiji nije otvoren nijedan novi klaster u pregovorima o pristupanju, Vučić je rekao da bi bilo fer i da su drugi dobili datum o početku pregovora.

Istakao je da Sjeverna Makedonija već 17 godina ima status kandidata, a Albanija osam godina, ali da te zemlje još nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora.

- Da budemo fer, mi smo daleko, daleko, daleko odmakli u odnosu na njih, ali je naše da pokažemo solidarnost i sa bratskim makedonskim i sa prijateljskim albanskim narodom, rekao je Vučić i rekao da se nada da Srbija u decembru može da otvori novi klaster.

Na ovom samitu za Srbiju je bilo važno da je drugi čuju i istakao da su ti drugi "birali reči i način, i pokazali poštovanje prema Srbiji", na čemu je zahvalio, jer "zna koliki je njihov bes" prema Srbiji.

- Morate da razumete, jedan deo EU je u direktnom ratu protiv Rusije. Kako očekujete da o Srbiji pozitivno misli neko ko (Ukrajini) pošalje 12 velikih haubica, 30 tenkova i šest aviona, kako mislite da se ta zemlja ponaša prema nama? Drugo je to što oni ne žele da čuju našu argumentaciju iz 1999. godine, što ne žele da čuju šta pričamo o teritorijalnom integritetu, zato što je to za njih davno završena priča, rekao je Vučić.

O KURTIJEVOJ IZJAVI

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo i da zato misli da je neophodno međusobno priznanje, Vučić je rekao da pregovarački okvir ne može da se mijenja na silu.

- Mi imamo jasan pregovarački okvir koji je pregovaran, ustanovljen i uspostavljen. Sad je Kurti poželeo da menja pregovarački okvir i da se to postavi kao uslov. Čuj, on će da prizna Srbiju. Da nije smešno, prosto bi bilo tužno, ovako čovek mora makar da se osmehne. Strašno nam je potrebno njegovo priznanje. Ne priznaje nas niko u svetu, pa da nas on prizna, zaključio je Vučić.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.