27.6.2022. 18:41
0
Austrija na djelu: Novi non-paper o Zapadnom Balkanu i EU?!
FOTO: Ilustracija
Šta učiniti kako zemlje Zapadnog Balkana ne bi potpuno izgubile nadu kada je riječ o učlanjenju u EU? Štampa na njemačkom piše o austrijskom non pejperu (non-paper) na tu temu ali i o bugarskom ‘vetu na veto’ Skoplju, prenosi Dojče vele (DW).

Noje Cirher cajtung (NZZ) piše da u vezi sa Zapadnim Balkanom Austrija predlaže jednu vrstu postepene integracije u EU. Pominje se ‘non-paper’ o kojem se trenutno vodi žestoka rasprava u diplomatskim krugovima a koji su nedavno koncipirali austrijski šef diplomatije Aleksandar Šalenberg i austrijska ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler.

„Na temelju pretpostavke da je proširenje najjači geostrateški instrument EU, njih dvoje žele da koriste produktivnije: susjedne zemlje bi trebalo da se povežu s EU mnogo ranije i korak po korak. To stvara podsticaje za dalje reforme. Ukidanjem carina te države bi mogle lakše da izvoze u EU, a učešće u zajedničkoj energetskoj i klimatskoj politici pomoglo bi smanjenju zavisnosti, posebno od Rusije. Takođe bi bilo moguće učešće u određenim tijelima EU. Svaki korak u integraciji mogao bi i da bude suspendovan – ukoliko se ne postigne napredak“, navodi NZZ.


Po pisanju NZZ-a, neki strahuju i da će ovaj koncept stvoriti „svojevrsnu stalnu čekaonicu“, novu verziju „Istočnog partnerstva“ o pridruženim zemljama koje nikada ne postanu punopravne članice.

Bugarska nastavlja da blokira pregovore o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

FAZ ukazuje i kako je Pariz odigrao istaknutu ulogu po tom pitanju i 2019. godine odbijajući pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom nakon rješavanja konflikta sa Grčkom oko imena.


Njemački list ukazuje i kako premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski jasno daje do znanja da pristupni pregovori moraju biti otvoreni prije početka procesa promjene Ustava, a ne obrnuto.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.