4.7.2022. 21:31
0
Ministri dvije zemlje potpisali sporazum za brži prijelaz mađarsko-srpske granice
Ministri vanjskih poslova Srbije i Mađarske Nikola Selaković i Péter Szijjártó potpisali su u Subotici Sporazum o graničnoj kontroli koji bi trebao omogućiti brži i lakši prelazak granice, prenijeli su u ponedjeljak lokalni i regionalni mediji u Vojvodini.

Sporazum će pridonijeti smanjenju gužvi na graničnim prijelazima jer će protok putnika i robe između Srbije i Mađarske u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu ubuduće će biti brži i lakši, objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Granični prijelaz na sjeveru Vojvodine kod mjesta Horgoš i Röszke jedan od najopterećenijih u dvije zemlje zbog čega se na njemu gotovo svakodnevno, napose ljeti, stvaraju velike gužve u putničkom i kamionskom prometu.

Srbijanski ministar Selaković je izjavio da je potpisivanje sporazuma uvjetovano i izgradnjom brze pruge između Mađarske i Srbije koja će povezati Beograd i Budimpeštu. Brza pruga između dva glavna grada gradi se više godina s kineskim i ruskim partnerima, a ukupno je dugačka oko 350 kilometara.

Mađarski i srbijanski ministri vanjskih poslova razgovarali su i o energetici.

"Desetoga lipnja je potpisan memorandum o razumijevanju o nastavku suradnje u području energetike, koji podrazumijeva skladištenje 500 milijuna kubnih metara plina u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u razdoblju od 1. listopada ove do 1. travnja sljedeće godine lakše prolazi kroz energetsku krizu", istaknuo je Selaković.

Mađarski ministar je rekao da su Srbija i Mađarska povećale trgovinsku razmjenu u prvoj polovici ove godine za 117 posto.

„Najveći pothvat je modernizacija pruge Beograd - Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. kolovoza što znači da ćemo morati odrediti novi granični prijelaz za željeznički promet, gdje ćemo moći osigurati međunarodni promet robe", rekao je Szijjártó.

Po njegovim riječima polovica plina koji Mađarska dobiva iz inozemstva dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata suradnje. On smatra da se Europa suočava s veoma ozbiljnom energetskom krizom, te je podsjetio na energetski pothvat Mađarske i Srbije, prenio je RTV.

"Imali jedan pothvat u opskrbi energentima, kojim smo osigurali da se prirodni plin koji nabavljamo iz Rusije sigurno može transportirati sve do Srbije, odnosno dalje do Mađarske. Danas dnevno polovica plina koji Mađarska dobiva, dolazi iz Srbije, što je negdje oko 16,4 milijuna kubnih metara. Jučer smo postigli rekord u tom pogledu", kazao je Szijjártó.

Godinama unazad odnosi Mađarske i Srbije na poticaj njihovih čelnih ljudi, premijera Viktora Orbana i predsjednika Aleksandra Vučića, neprekidno se razvijaju. Oni ističu da su odnosi njihovih zemalja na povijesnom maksimumu i da među zemljama nema otvorenih pitanja, prenosi Hina.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.