9.7.2022. 18:26
0
Stanje u regionu: DPS sutra odlučuje o sudbini Vlade Crne Gore?!
Predsjedništvo Demokratske partije socijalista DPS će na sjednici, koja je zakazana za sutra, odlučiti dalje poteze koje trebaju preduzeti i to nakon što je Vlada cenogorskog premijera Abazovića usvojila Nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom SPC, pišu crnogorski mediji.

Jučerašnja sjednica Vlade CG na kojoj se raspravljalo o Temeljnom ugovoru sa SPC, prema navodima tamošnjih medija, obilovala je brojnim pohvalama, kako su ministri uprkos različitim mišljenjima i konstruktivnim razmjenama mišljenja spremni da riješe problem oko ove teme koja dijeli Crnu Goru. A onda je došlo glasanje i sve se postavilo u čudan kontekst.

Od 18 prisutnih ministara i premijera 13 je glasalo ZA Ugovor, pet je izdvojilo mišljenje, a tri ministra nisu bila na sjednici. Premijer je požurio da kaže da je Ugovor usvojen, ali mu je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić skrenuo pažnju i rekao da Ugovor ne može biti usvojen jer nema kvalifikovanu većinu, što se navodi u Sporazumu koji su potpisale konstituenti aktuelne crnogorske Vlade.

Kako je ostalo nejasno da li je Ugovor usvojen ili ne, oglasili su se iz DPS-a i zatražili da premijer objasni da li je Ugovor usvojen ili ne. Nekoliko sati kasnije stigao je odgvor.

“Vlada Crne Gore je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve SPC”, saopćeno je sinoć iz crnogorske Vlade.

Ubrzo se nakon saopštenja Vlade oglasio portparol DPS-a Miloš Nikolić i poručio da je jasno šta su njihovi naredni potezi. U novonastaloj situaciji očekuje se da Predsjedništvo DPS-a na sjutrašnjoj sjednici raspravlja da li će uskratiti podršku manjinskoj Vladi, piše danas CdM.


Ministri iz tamošnjeg SDP-a koji participiraju u Vladi Crne Gore su javno više puta saopštavali da će uskratiti podršku Vladi ukoliko se ovakav tekst Temeljnog ugovora sa SPC usvoji.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.