30.7.2022. 21:18
0
Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju: Osuđuje se vojna agresija Rusije na Ukrajinu
Skupština Crne Gore danas je podržala Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

Time je crnogorski parlament osudio invaziju u kojoj su na meti civilno ukrajinsko stanovništvo, materijalna dobra, teritorijalni integritet i suverenitet.

Glasalo je 77 poslanika, 55 je bilo za, 18 protiv, a tri su bila uzdržana.

Rezolucijom, koju je Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Bošnjačkom strankom (BS), Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

U dokumentu se ističe da Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona Ijudi, uglavnom civila.

Takođe, pozivaju se Ujedinjene nacije, OEBS, druge međunarodne organizacije, ostale države, a naročito članice EU i NATO da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

- Skupština Crne Gore poziva Vladu Cme Gore i sve političke i društvene subjekte u našoj državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posljedice mogu biti nesagledive po evropski i svjetski mir i bezbjednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada - ističe se u dokumentu.

Usvajanjem rezolucije Skupština iskazuje i punu podršku do sada preduzetim mjerama od strane EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i potpunu spremnost da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

- Skupština Crne Gore iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidarnost i pruže svaki mogući oblik humanitarne pomoći - zaključeno je u dokumentu.

(A. Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.