22.9.2022. 8:30
0
Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda istaknuo da se protiv Srbije “u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, ilustrirajući to ocjenama da je Srbija prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

“Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji”, poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da “Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, unatoč neistinama koje su mogu čuti”.

Faktor destabilizacije

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima, rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija “u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda”.

Srbija, istaknuo je, poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, “nikome ne može donijeti dobre rezultate”.

Racionalan odgovor

Ustvrdio je i kako ni od jednog sagovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Evropske unije “jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.