7.10.2022. 12:53
0
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

Kako danas prenose prištinski mediji, Osmani je jučer novinarima izjavila da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da takvi mehanizmi ne mogu biti ni etnički, niti imati izvršna ovlaštenja, niti mogu stvoriti srednji sloj vlasti koji bi bio u suprotnosti s Ustavom.

Rekla je da predstavnici institucija Kosova kontinuirano objašnjavaju međunarodnoj zajednici da modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti.

“Nikom nije u interesu, a ponajmanje Kosovu, ni regionu u cjelini, ni EU, da ima bilo kakve Republike Srpske, ili slične modele koji nisu funkcionisali i neće funkcionisati jer stvaraju više problema nego mira i stabilnosti“, rekla je ona.

Dodala je da su institucije Kosova za to da sve manjine na Kosovu ostvare svoja zagarantovana prava i dodala da današnji izazov u odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, već su, prema njenim rečima, izazov kriminalne grupe na severu koje plaća, podstiče i podržava (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić.

“Ne treba i nećemo se predati kriminalnim bandama“, rekla je kosovska predsjednica, prenosi N1. 



(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.