7.11.2022. 11:33
0
Ivica Dačić: Maske treba da padnu. Mora se znati postoji li Briselski sporazum
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da maske treba da padnu. Treba da se vidi da li Briselski sporazum postoji ili ne, ističući da je neophodno da se poštuje Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN o Kosovu.

“Više nema vrdanja. Ili će da se ponašaju u skladu sa Rezolucijom 1244 ili će da kažu otvoreno da su na strani Prištine. Ovo su vremena kada će morati to jasno da kažu. Istorijsko klatno se okreće”, rekao je Ivica Dačić za RTS.

On je istakao da Srbija nije strana u sukobu i da se bori za zaštitu Briselskog sporazuma.

Odgovarajući na pitanje da li će Zapad moći da izvrši pritisak na Prištinu, šef srpske diplomatije kaže da ne zna da li mogu da izvrše pritisak, ali da niko u Srbiji ne vjeruje da oni ne mogu.

“Ako SAD i EU ne mogu da izađu nakraj sa /premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Onda ili je to njihova nemoć ili prećutna saglasnost”, rekao je Dačić.

Dačić je poručio EU da je i njihova obaveza da se formira zajednica srpskih opština.

Komentarišući izlazak Srba iz institucija Kosova, Dačić je rekao da je ovo historijska odluka i da je podržava.

“Ne treba da se pravdamo da li je donesena u dogovoru sa Beogradom ili ne. Cijeli svijet može da donosi odluke o Kosovu, a kao Beograd ne može. Ovo je odluka Srba sa Kosova”, rekao je Dačić.

On je dodao da Priština misli “da su anestezirali Srbe i da oni samo što nisu prihvatili nezavisnost”.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.