25.11.2022. 22:43
0
Stano: EU ne postavlja vještačke rokove
Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da EU ne postavlja vještačke rokove, a da Beograd i Priština odlučuju kada će biti spremni da dođu do konačnog datuma za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Stano je to rekao u intervjuu za albanski ABC, komentarišući tvrdnje Prištine da je krajnji rok za postizanje sporazuma mart 2023. godine.

Upitan o mogućnosti da EU okonča pregovarački proces, u slučaju da jedna ili druga strana blokira proces, Stano je rekao da je "u prirodi EU da se fokusira na rezultat, a ne na neuspjeh".

Stano je naglasio da sporazum o registarskim tablicama, postignut ove nedjelje "zaista utire put za krucijalni rad" na daljem procesu normalizacije između Beograda i Prištine.

On je rekao da je visoki predstavnik EU pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Brisel i izrazio nadu da će oni uspjeti da dođu, prenio je Reporteri.

"Nadam se da će uspjeti da dođu, da nastavimo u pozitivnom duhu koji je postignut ove nedjelje i iskoristimo ovaj zamah da idemo naprijed", kazao je Stano.

Prema njegovim riječima, to se ne radi za Evropsku uniju, već za interese građana Kosova i Srbije, za početak zaustavljanja eskalacije situacije i izvlačenje koristi iz evropske perspektive.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.