3.12.2022. 9:03
1
Zašto su u Srbiji bijesni na Xhakino slavlje s dresom na kojem piše Jashari: Evo ko je bio Adem Jashari. Srbi ga ubili skupa sa 56 članova njegove porodice
Granit Xhaka, kapiten Švicarske, ali po roditeljima Albanac s Kosova, ovaj put nije kao 2018. ključnu pobjedu nad Srbijom na SP-u (3:2) slavio radeći albanskog orla, ali ih je opet izazivao.

U drugom poluvremenu se okrenuo prema klupi Srbije i uhvatio za međunožje, što je razbjesnilo suparnike koji su ušli u teren kako bi se obračunali s njim. Xhaka se hvatao za međunožje i Srbima vikao: Ta qifsha nanen n’pidh. Posebno ih je naljutio dres na kojem piše Jashari.

U tome ih je jedva spriječio izbornik Dragan Stojković Piksi. Međutim, kasnije su se na društvenim mrežama pojavile snimke za koje Albanci tvrde da je na njima jasno da Xhaka prije hvatanja za međunožje Srbima dobacuje “Ta qifsha nanen n’pidh”. To na albanskom znači “Je*em vam mater u pi*ku”.

Prije ovoga, sličan, ali sa šovinističkim, nacionalističkim dodatkom, imao je i srbijanski selektor. Nakon što je u prvom poluvremenu Srbija povela 2:1, Piksi je gol slavio urlajući “Je*em li vam majku šiptarsku u pi*ku”. Tako je vrijeđao suparnike jer su Švicarcima glavne zvijezde kapetan Xhaka i Xherdan Shaqiri, Albanci s Kosova.

Shaqiri je prije četiri godine također zabio za Švicarsku protiv Srbije na SP-u te je i on gol slavio simulirajući albanskog orla. Na ovom SP-u je opet zabio Srbiji, što je slavio pokazujući suparničkim navijačima da ušute.

"Nema nikakve političke pozadine"

No, Xhaka je ovaj put izazvao daleko najviše bijesa kod Srba. Osim spomenutog incidenta raskrvario je Milenkovića, a rivale je do kraja razjario proslavom pobjede. To je radio tako što je obukao dres da je na prsima iznad broja 26 pisalo “Jashari”. Srbima ništa ne znači Xhakino objašnjenje takve proslave:


“Ne, nema nikakve političke pozadine. To je moja posveta suigraču Jashariju. Došao je u mlad u momčad (20), ja sam bio u situaciji kao on i zaslužuje poštovanje. Provodimo puno vremena zajedno. Zato sam njemu u čast nosio dres s prezimenom Jashari.” Spomenuti nogometaš je mladi veznjak Ardon Jashari, koji je u reprezentaciji Švicarske na SP-u. Također je Albanac, ali iz Makedonije.
Kosovski heroj

Međutim, srbijanski navijači i mediji, tvrde da je ovo samo posljednja u nizu Xhakinih provokacija i uvreda na njihov račun. Jashari je naime za kosovske Albance legendarno, a za Srbe zloglasno prezime na spomen kojeg niko od njih ne pomisli na mladog nogometaša Luzerna, nego na Adema Jasharija. Osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova.

OVK Albanci smatraju herojskom i oslobodilačkom, a Srbi terorističkom, zločinačkom. Adema Jasharija su u marta 1998. ubile srbijanske vojne snage. Tom prilikom likvidirali su i 56 članova njegove porodice, među kojima 18 žena i 10 djece. Nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, njegov predsjednik je Jashariju posthumno dao najviši državni orden, odlikovanje Heroja Kosova.

Masakr se desio u selu Prekaz i smatra se jednim u nizu pokolja u oblasti Drenice, izvršenih od strane snaga sigurnosti Srbije tokom rata na Kosovu.

Njegov brat Hamez Jašari je, također, bio istaknuti član OVK-a. Obojica su živjela u Prekazu. Kada je počela albanska pobuna na Kosovu, Adem i Hamez su sudjelovali u borbama protiv srpske vojske i policije.

Srbijanske vlasti su u januaru 1998. u pokrajinu uvele specijalne snage sigurnosti. One su na napade OVK-a odgovorile odmazdom prema selima, koristeći helikoptere i oklopne transportere, vršeći brutalne pretrese po kućama i hapseći ljude bez valjanih razloga.

Prema službenoj policijskoj verziji događaja, srpske snage sigurnosti su okružile Jašarijevu obiteljsku kuću i pozvale ga na predaju. Policija im je dala dva sata da se predaju. U okviru zadatog roka, više desetina civila se predalo i udaljilo od uporišta.

Nakon prolaska dvosatnog roka, Jašarijeva grupa je odgovorila ubivši dva i ranivši tri policajca.

Nakon toga je policija upotrebom teškog topništva sravnila Jašarijevu obiteljsku kuću sa zemljom, zajedno s 56 članova njegove obitelji, među kojima je bilo 18 žena i 10 djece.

Human Rights Watch izvještava da su, iako se OVK upustio u borbu za vrijeme ovih napada, srpske specijalne snage pucale bez razlike i na žene, djecu i ostale civile. Helikopteri i vojna vozila zasipali su seoske krovove rafalima, a onda su policijske snage ušle u selo, pucajući na kuće. Jašarija su ubili, kao i sve članove njegove obitelji, osim jedne jedanaestogodišnje djevojčice.

Nakon maskra, Vlada Srbije je izrazila žaljenje za "žrtve albanske terorističke okrutnosti i nemilosrdnosti", pri čemu policija nije mogla znati da su tamo bili prisutni civili i da su "OVK teroristi krivi što nisu civilima dozvolili da napuste uporište".

Pokolj u Prekazu i drugi pokolji u Drenici počinjeni tih dana su predstavljali prekretnicu u kosovskoj krizi i označili početak ratnog sukoba. Ova ubistva su radikalizirala kosovske Albance i ojačala OVK-a, koji je nakon toga počeo prerastao u "organizirani narodni pokret otpora" protiv beogradskih vlasti.

(A. Balićevac)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.