7.12.2022. 13:58
0
Dok se Zapad pravi slijep: Wagner se pozicionirao u Srbiji u okviru informaciono - sigurnosne saradnje Moskve i Beograda
Grupacija PMC Wagner obavijestila je javnost na platformi Telegram da je u Srbiji formiran njihov rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje "Orly".

Ideolog i šef Centra je Aleksandar Lisov. Aleksandra su 2017. godine vlasti Kosova uvrstile na listu onih kojima je zabranjen ulazak na teritoriju te republike.

Tim Centra svoju misiju naziva "provođenjem javne diplomatije, koja je pozvana da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć 'meke moći", piše Patria.

"Orlovi, kao štićenici PMC Vagner centra, informativno se obračunavaju sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da provode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda. Između ostalog, oni su sa saradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik ruskom svetom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda", navodi se u objavi. 

Na svje je reagovala Ivana Stradner, doktorica pravnih nauka, aktuelna naučna saradnica Američkog poduzetničkog instituta u Vašingtonu koja navodi da je prije nekoliko meseci najavila saradnju Rusije i Srbije u oblasti informacione sigurnosti, piše Patria.  

"I ljudi su mi rekli da sam paranoična! Dešava se i evo Vagner centra i saradnje sa Srbijom. Koji dio ove poruke Zapad ne razumije?", pita se Stradner. 

Predstavnici pomenutog rusko-srpskog "kulturnog centra" već su upućivali ozbiljne prijetnje kritičarima režima u Moskvi. 

"Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu - pravda je neizbježna. I ta pravda je naša", samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.