8.12.2022. 15:05
0
Hrvatska ulazi u Schengen: Evo šta to znači za BiH
Hrvatska je danas dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe i 1. januara 2023. postaje članica Schengena. Ali šta to znači za Bosnu i Hrcegovinu i kako se to možedraziti na našu zemlju?
Naime, ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između schengenskog područja i Hrvatske ni na koji način neće uticati na građane Bosne i Hercegovine koja s Hrvatskom dijeli 1.000 kilometara dugu državnu granicu.

Potvrdio je to ranije izvjestilac Evropskog parlamenta za izradu mišljenja o hrvatskom članstvu u šengenskom prostoru Paulo Rangel iz Kluba zastupnika Evropske pučke stranke.


Dodao je da će to značiti da će se kapaciteti Evropske unije još više približiti BiH, što je dobro za zemlju koja očekuje da dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji već sljedeće sedmice i na kraju da postane članica EU, te smatra da je ulazak Hrvatske u schengenski prostor u interesu BiH.

Naime, Hrvatska je ispunila sve uslove i zadovoljila kriterije, uvela tehnologije kako bi zaštitila svoje granice, posebno jer graniči s BiH, koju mnogi u EU smatraju ustavno komplikovanom zemljom u kojoj je teško provesti pravila. Evropski parlament već se dugo zalaže za proširenje schengenskog područja bez provjera dokumenata na unutrašnjim granicama, koje danas uključuje 26 država članica (sve države članice EU-a osim Bugarske, Hrvatske, Kipra, Irske i Rumunije te zemlje koje nisu članice EU-a Norvešku, Island, Švicarsku i Lihtenštajn).

Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost zemlje da u potpunosti primjenjuje schengenska pravila, zbog čega je Evropski parlament zauzeo stav da se ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama mora provesti do kraja ove godine.

Schengenski prostor je područje slobodnog kretanja ljudi i roba unutar kojeg nema granica za putnike, osim u vanrednim okolnostima. Građani zemalja koji se nalaze u tom prostoru mogu živjeti, studirati, raditi i provoditi vrijeme bilo gdje u Evropskoj uniji.


(Admir O.)
EUHrvatska
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.