31.12.2022. 14:45
0
Đukanović: Učinit ćemo doglednim ostvarenje evropskog cilja
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Novu godinu građanima Crne Gore i poručio da će u ovoj godini vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih građana i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja.


- Još jedna teška godina je za nama, druga zaredom koju bi rado zaboravili. I kada su u pitanju unutrašnja kretanja, i regionalni i globalni kontekst. Danas svjedočimo preslaganju geopolitičke arhitekture novog svjetskog poretka. Nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet više neće biti isti. Na Zapadnom Balkanu jačaju retrogradni procesi, ugrožena je stabilnost naših država - naveo je on.

Prema njegovim riječima, što se Crne Gore tiče, došlo je do daljeg nazadovanja na putu evropske integracije.

- Još jedna Vlada, druga nakon promjene vlasti prije nešto više od dvije godine i gubitka povjerenja u Parlamentu neslavno završava najkraći mandat od uvođenja parlamentarizma. I ona je nažalost, kao i prethodna, pokazala opasan nivo nekompetentnog upravljanja državnim poslovima, uz pojačan upliv trećih strana, što je dovelo do zastoja u reformama u do jučeR uzornoj zemlji koja je godinama bila prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu - istakao je Đukanović.

Odoliti destrukcijama

Šef države naglašava da se opasnost od ekonomskog i institucionalnog urušavanja države nadvila se nad Crnom Gorom.

Destrukcija je, kako kaže, vidna kroz rušenje ustavnog poretka od strane aktuelne većine, ruiniranje pravosudnog sistema, i populističko vođenje ekonomske politike što upućuje na sumnju pripreme aranžmana sa politički poželjnim ino- partnerima gdje bi se zalagala državna imovina za kreditne transakcije, što vodi u bankrot i gubitak suverenosti države.

Dodaje da se nastavlja sa improvizacijom i lutanjima u socijalnoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, sportu, kulturi…

- Sve ovo registrujemo u godini kada je nakon napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija konsolidovala svoje jedinstvo i najrezolutnije do sada učinila jasnom i realnom svoju politiku proširenja i članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, kao i svijest o potrebi ubrzanja procesa, uz sprovođenje reformi od strane zemalja kandidata. Crna Gora koja je imala najviše šansi za brzo napredovanje upravo je u godini koju ispraćamo imala najnegativniji Izvještaj Evropske komisije o napretku od otvaranja pregovora za članstvo u EU - rekao je on.

Međutim, poručuje, i u takvim uslovima Crna Gora kao članica NATO i još uvijek lider u evropskoj integraciji, zahvaljujući prije svega odgovornosti građana, kao i odgovornom djelovanju državotvornih političkih snaga, uspjela je da odoli svim destrukcijama i da zemlju održi na strateškom evropskom i evroatlantskom kursu.

- Takvo iskustvo ima i svoje historijsko utemeljenje. Riječi vojvode Gavra Vukovića, napisane potkraj 19. vijeka, doslovce se mogu preslikati na ovo vrijeme: 'U vanjskoj politici hodili smo gigantskim korakom naprijed, ali za unutrašnje prilike u protivnom pravcu, upravo k jednoj užasnoj krizi' - kaže Đukanović.

Uliva optimizam

Ističe da Crna Gora može da dostigne evropske i svjetske visine potvrdili su nam naši sportisti i sportistkinje, i kolektivno i pojedinačno, koji su i ove godine unosili radost u naše domove i podsjetili koliko možemo kada smo zajedno.

- Godina bremenita problemima i izazovima učinila je da jedan posebno vrijedan podvig – lansiranje prvog crnogorskog satelita u orbitu, zašta dugujemo zahvalnost našoj mladosti – ostane u sjenci  navodi Đukanović.

Siguran je da ima želje, energije, i potencijala da zaustavimo dalje devastiranje temeljnih vrijednosti, da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionalnu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo što skorije mogli formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih ekonomskih i društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore.

- Za takav pristup imamo opredjeljenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera. To uliva optimizam da ćemo u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih naših građana, i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja. Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su želim dobro zdravlje, mir, slogu i prosperitet u Novoj, 2023. godini. Nek’ je vječna Crna Gora - zaključio je Đukanović, prenosi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.