27.1.2023. 14:05
1
Kraken zvanično stigao u Hrvatsku
Novi soj koronavirusa kraken pojavio se u Hrvatskoj, javlja HRT.


Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak prošlog četvrtka je rekao da je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

- Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i kraken - rekao je tada Capak.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

- Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest - rekao je Capak, prenosi Avaz. 

(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.