1.2.2023. 17:01
0
Kurti, i pored upozorenja, ponovio da nema formiranja ZSO
FOTO: Screenshot
Premijer Kosova Aljbin Kurti je ponovio stav da "multietnički Ustav ne dozvoljava formiranje monoetničke Zajednice", prenosi RSE.

On je to izjavio 1. februara u Uroševcu, dodajući da je Srbija ta koja želi etničke podjele na Kosovu i poručio joj da “to pokuša u svojoj kući”.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, koji se vodi uz posredstvo Evropske unije.

Dok Beograd insistira ne njenom formiranju, Priština to odbija uz obrazloženje da Ustavom nisu moguća udruživanja na nacionalnoj osnovi , ali i zbog zabrinutosti da bi Zajednica mogla da postane novi entitet, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini

“Nacionalne manjine u Srbiji čine blizu 20 posto, nacionalne manjine na Kosovu su oko sedam posto (populacije), Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, a Preševo, Medveđa i Bujanovac da imaju samo Nacionalni savjet, to je nepravedno, štetno i neprihvatljivo”, rekao je Kurti.

On je rekao da je otvoren za razgovore sa Srbijom o normalizaciji odnosa na osnovu prijedloga EU, ali da najprije poštuje Ustav i zakone Kosova.

Zbog odbijanja Kosova da počne sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini je 31. januara održala diskusiju na tu temu, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade i predsjedništva Kosova, te opozicionih političkih partija i civilnog društva.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier je rekao da je njegova zemlja “ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova” ili koji “ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter Kosova”.

Ipak, podvukao je da SAD očekuju od Kosova da ispuni svoju obavezu, te ponovo pozvao Vladu da da svoje prijedloge oko formiranja Zajednice.

Od Kosova je i ranije traženo da na sto stavi svoje prijedloge za formiranje Zajednice, ali Vlada premijera Kurtija to ipak nije uradila.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je najprije dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, kojim od 2011. godine posreduje Evropska unija.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova, uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom, piše Radio Slobodna Evropa. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.