3.2.2023. 9:35
0
Vučić najavio: Beograd će možda morati uvesti sankcije Rusiji. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli ali to je pitanje opredjeljenja našeg vodstva
Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u srbijanskom parlamentu gdje se u četvrtak raspravljalo o položaju Kosova.

- Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg vodstva - prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu.

Sjednica, koja je prekinuta sinoć oko 21 sat, a bit će nastavljena danas u 11 sati, protekla je u žestokom verbalnom okršaju vladajućih i opozicije, a u jednom trenutku situacija je eskalirala i došlo je do naguravanja ispred govornice.

Opozicioni zastupnici, uz povike "Izdaja", "Kosovo je Srbija" i optužbe da je izdao Kosovo, prekinuli su Vučićevo izlaganje o prijedloga Evropske unije za rješenje kosovskog pitanja.

Zanimljivo je kako zastupnici u srbijanskom parlamentu nisu dobili na uvid njemačko-francuski dokument o kojem su raspravljali, a u kojem se, kako špekuliraju mediji, od Beograda ne traži formalno priznanje neovisnosti Kosova, ali se traži da Srbija više ne koči ulazak Kosova u Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.