8.2.2023. 15:27
0
Kurtijev zamjenik tvrdi: Francusko-njemački plan znači međusobno priznanje Srbije i Kosova
Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da evropski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, inače poznat kao francusko-njemački plan, znači de facto međusobno priznanje dvije države.

Bislimi je na konferenciji za novinare rekao da je premijer Kosova Albin Kurti na posljednjem sastanku s emisarom Evropske unije Miroslavom Lajčakom razgovarao samo o evropskom prijedlogu.

Međutim, kaže da nije bilo riječi i o dogovorima postignutim u dijalogu.

“Platforma pokazuje samo načela i temeljne radnje. Sve što se tiče njene provedbe treba raspraviti u aneksu između stranaka u Bruxellesu.

Francusko-njemački plan pokazuje osnovni okvir. To znači de facto priznanje dvije države. Redoslijed koraka, koji sporazumi više nisu važni, koje treba modificirati, koje treba provesti i kako implementirati, stranke će raspravljati u Bruxellesu.

Nije bilo razgovora o preliminarnom dogovoru. Govorilo se o okviru francusko-njemačkog prijedloga”, rekao je Bislimi.

Dodao je da šest uvjeta koje je premijer Kurti iznio nakon sastanka “pokazuju da je moguće razgovarati o naprednom mehanizmu za zaštitu ljudskih prava”.

“Evropska unija ima svoje primjedbe na dva uvjeta. Međutim, pitajte Lajčaka kada dođe na Kosovo”, rekao je Bislimi, prenosi Koha Ditore.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.