2.3.2023. 20:19
0
Kurtija napali u Skupštini, on ironično poručio: Plan štetan po Kosovo, zato ga Vučić nije potpisao
Premijer Kosova Albin Kurti odazvao se danas pozivu poslanika opozicije u Skupštini Kosova da učestvuje na debati o dijalogu i evropskom planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Debata je uslijedila nakon sastanka održanog 27. februara u Bruxellesu, javlja Anadolija.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku je govorio u ime opozicije. Optužio je premijera Kurtija da je od javnosti sakrio dio evropskog plana koji se odnosi na prevazilaženje naslijeđa prošlosti. Tvrde da se ovim sporazumom ne prejudicira status Kosova.

“U jednoj jedinoj formulaciji ovaj premijer izjednačava nepriznavanje od Srbije sa samim činom proglašenja nezavisnosti.

Ova formulacija u preambuli (sporazuma) u vezi statusa najveći je ustupak koji je napravljen ikada u procesu dijaloga”, kazao je Abdixhiku.

Time je, kako on tvrdi, nanijeta historijska šteta Kosovu.

Abdixhiku je kritikovao Kurtija zbog toga što se saglasio sa dijelom evropskog plana koji se odnosi na srpsku zajednicu,. Njime se prevazilazi sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Kazao je da njegova partija sporazum o Zajednici smatra zakonskom obavezom. No, kaže da se članovima 7 i 10 evropskog plana obezbjeđuje samouprava za Srbe na Kosovu i visok nivo zaštite za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i sve to na potpuno monoetničkoj bazi.

I predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi smatra da je loše što se evropskim planom ne priznaje status Kosova. Time se, kaže, onemogućava članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da njegova partija podržava sporazum Kosova i Srbije prema evropskom prijedlogu. Međutim, upozorio je premijera da bude oprezan u pogledu članova 7 i 10 koji se odnose na srpsku zajednicu.

Odgovarajući na kritiku da je plan štetan po Kosovo, premijer Kurti je ironično kazao da ga zato Vučić nije potpisao.

Dalje je kazao da je odbijanjem da potpiše sporazum, Srbija pokazala da ne želi da mu da formu međunarodno obavezujućeg sporazuma.

Premijer je istakao da se o planu implementacije ovog sporazuma tek treba pregovarati.

“Sporazum je važan korak u regulisanju odnosa Kosova i Srbij. Govori o ravnopravnosti, poštovanju teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i odustajanju od prepreka za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao i razmjeni diplomatskih misija, priznavanju državnih simbola, pasoša”, kazao je premijer.

Istakao je da nikada neće prihvatiti nešto što je protiv Ustava Kosova.

Potvrdio je da se član 10 odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom,. Rekao je da član 7 govori o srpskoj zajednici, ali ne o autonomiji.

Također je naveo da se planom predviđa pregovaranje o statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i njenim posebnim pravima.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.