15.5.2023. 19:16
0
Frontex od 1. jula na granicama Crne Gore
Savjet EU danas je usvojio odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu /Frontex/, objavljeno je na sajtu EU.

Sporazum će omogućiti organizovanje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicama Frontexa u Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom sa državom.

"Frontex ima važnu ulogu u osiguravanju bezbjednosti  granica EU. Jača saradnja Frontexa i Crne Gore će poboljšati bezbjednost na spoljnim granicama EU", rekao je Gunnar Strömmer, švedski ministar pravde.

Zahvaljujući sporazumu, Frontex će moći da pomogne Crnoj Gori u upravljanju migracionim tokovima, suprotstavljanju ilegalnoj imigraciji i borbi protiv prekograničnog kriminala, navodi se u saopštenju.

Od usvajanja nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu 2019. godine, Frontex može pomoći zemljama sa kojima potpiše sporazume na cijeloj njihovoj teritoriji, a ne samo u regionima koji se graniče sa EU, kao što je bio slučaj sa prethodnim mandatom. Uredba, takođe, omogućava osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, kao što su granične provjere i registracija lica.

Ovaj sporazum će zamijeniti sadašnji sporazum između Crne Gore i Frontexa, koji datira iz 2020. godine, a koji je dogovoren prije stupanja na snagu nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Frontex ima sporazume o saradnji u upravljanju granicama sa Albanijom /2019/ i Srbijom /2020/ prema prethodnim pravilima i sa Moldavijom /2022/ i Sjevernom Makedonijom /2023/ prema novim pravilima.

Sporazum će se privremeno primjenjivati od 1. jula 2023. nakon što Evropski parlament da saglasnost na sporazum, Savjet ga može konačno zaključiti.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.